Moderni psykodynaaminen ja mentalisaatioon perustuva psykoterapia on psyykkisten oireiden ja kärsimyksen tutkimista ja hoitoa. Se tähtää laajempaan itseymmärrykseen ja sitä kautta kokonaisempaan elämään. Tavoitteena on myös turvallinen suhde koko omaan sisäiseen maailmaan, elämänhistoriaan ja tunnekokemuksiin.
Tutkivasta psykoterapiasta voi parhaiten hyötyä ihminen, joka on kiinnostunut oireiden välittömän poistumisen sijaan kärsimyksensä taustoista, ja joka on kiinnostunut myös mielen tiedostamattomista alueista. Hän voi kärsiä monenlaisista oireista kuten ahdistuksesta, masennuksesta, paniikkikohtauksista, pakko-oireista tai itsetunnon häiriöistä. Hänen ongelmansa saattavat heijastua vaikeuksina yksinolossa, ihmis- ja ympäristösuhteissa tai työelämässä.
Pitkäkestoinen psykoterapia on luonteeltaan tiivistä ja pitkäjänteistä ja se saattaa kestää useita vuosia. Psykoterapiatunteja on yleensä kaksi kertaa viikossa, joko eri päivinä tai tarpeen mukaan tuplatuntina samana päivänä. Psykodynaaminen työ perustuu vuorovaikutukseen, jossa psykoterapiaan hakeutuneen omalla henkilökohtaisella psyykkisellä työskentelyllä on keskeinen merkitys. Lyhytpsykoterapia on yleensä kestoltaan 10-20 kertaa, ja siinä työskentely rajataan tiettyyn asiakkaan kannalta keskeiseen kysymykseen.